08
Ian

Ba da, avem dreptul de a insulta!


Dreptul de a insulta este unul dintre drepturile democrației și ale libertății de exprimare. Întâlnim insulta sub nenumărate forme într-o societate liberă. Nu trebuie să mergem mai departe de România pentru a găsi exemple de insulte la adresa persoanelor publice, entităților comerciale, partidelor politice, bisericii etc.

Epitetul ”javră ordinară” scandat pe străzi de zeci de mii de oameni în noiembrie a fost o insultă pentru Ponta. Injuriile la adresa PSD-ului au fost adresate idealurilor și principiilor unor oameni. TNR-ul insultă zilnic ”personalități” românești. Vezi cazul lui Mihai Trăistariu, care a amenințat cu judecata (nu știu cum s-a terminat povestea). Ateii insultă creștinii. Creștinii insultă ateii. Tinerii insultă bătrânii și viceversa. Dinamoviștii înjură steliștii și invers.

De asemenea, pentru că suntem în democrație, ne putem alege mediul și modul în care insultăm. O putem face pe facebook, cu statusuri veninoase, o putem desena (cazul Charlie), o putem scanda pe stadion sau o putem striga în stradă.

O democrație care promovează libertatea de exprimare își asumă automat dreptul și riscul de a insulta, dintr-un motiv simplu: diversitatea de opinii asupra oricărei idei sau credințe. Nu poți să spui ceva cu care toată lumea să fie de acord, decât dacă vorbești în truisme și banalități precum: ”trebuie să mâncăm ca să trăim”. Și chiar și atunci tot se găsește un idiot să-ți spună că de fapt poți trăi doar cu apă, aer și sport. Te învață el cum.

Insulta e o formă de violență verbală, adevărat, motiv pentru care are și limite care, atunci când sunt depășite, pot atrage sancțiuni. Poți fi dat în judecată, poți primi amenzi sau poți fi pus la locul tău cu argumente superioare celor pe care le emiți tu. Oricum ar fi, repercusiunile sunt și ele normale pentru o societate democratică, atât timp cât sunt în conformitate cu legea și cu dreptul fiecărei persoane de a se apăra de atacurile verbale.

Dar insulta este un drept al democrației care nu este acceptat de fanatici, fie că vorbim despre cei religioși, politici sau sportivi, ceea ce face din dreptul de a insulta un risc pentru toți cei care și-l exercită, fie chiar și într-o societate atât de liberă precum cea a francezilor. Ei, ca orice altă persoană, au dreptul să reacționeze. Dar civilizat. Nu cu arme de foc și moarte, în numele unor entități pur imaginare, indiferent că vorbim despre Alah, Dumnezeu, Jupiter sau Zamolxe.

De aia nu e ok să spui că oamenii ăia morți și răniți și-au căutat-o cu lumânarea. Ești prost și nu înțelegi democrația dacă debitezi asemenea abominațiuni. La fel cum nu e ok nici să spui despre o fată violată că e vina ei, că umblă cu fusta prea scurtă și ispitește bărbații evlavioși, nefutuți de luni de zile. Ești la fel de prost.

Avem dreptul de a insulta și avem dreptul de a răspunde insultelor. Civilizat. Numai idioții, neintegrații în societate sau, în acest caz, spălații pe creier de religie nu știu cum să le gestioneze altfel decât prin violență fizică. #jesuischarlie

foto

Arată și altora.


Damian Owner

Scriu din zori și până-n seară pentru blog, clienți și alte proiecte. Nu scriu grozav încă, dar promit s-o fac din ce în ce mai bine. În orice caz, scriu des.