14
Sep

Da’ cerșetorii? Ce faci cu cerșetorii?


În Cluj a început o campanie inițiată de primărie împotriva cerșetorilor de pe străzile orașului care va deveni în 2015 Capitala Culturală Europeană a Tineretului. Nimic rău în asta, orice oraș din România fiind plin atât cu cerșetori cât și cu oameni care continuă să le dea bani, crezând că fac prin asta un bine săracilor și/sau propriului suflet care tânjește după mântuire. 

E ok să-ți fie milă. E în regulă să te gândești la binele celor din jur și să faci ceva să-i ajuți. Dar nu îi ajuți dându-le bani, pentru că acei bani știți prea bine că nu le rămân lor. În marea lor majoritate, ei nu sunt decât niște ”angajați”, fiind exploatați de altcineva care se îmbogățește de pe urma lor și implicit a banilor pe care aceștia îi primesc pe stradă.

Conform ȘtiriDeCluj, Primăria a cheltuit pe campania asta o sumă de 6000 de de lei, printând și lipind în mijloacele de transport afișe cu mesajul ”Opreste-i exploatarea! Nu da bani cersetorului! Daca alegi sa dai bani unui cersetor, ii prelungesti durerea”. 

Mai mult, s-a instaurat un număr unic de telefon la care clujenii pot suna pentru reclamarea acestor oameni: 0264-955. Suni, spui ce ai pe suflet și imediat vin băieții de la jandarmerie și îi ridică pe năpăstuiți. Primăria zice că vrea astfel să stabilească și o ”hartă a cerșetoriei” în Cluj.

Toate bune, dar problema e așa: după ce-ți faci harta, ce faci cu cerșetorii pe care îi ridici de pe stradă? 

Toate știrile vorbesc despre cât de utilă și lăudabilă e inițiativa asta, dar nimeni nu explică unde se duc cerșetorii după ce-i ridică cu duba. Ce fac? Îi pun la muncă? Îi bagă la școală? Le dau un adăpost? Le oferă ceva?

Sau îi scot în afara orașului și-i duc în localitățile lor de baștină?

Nu de alta, dar asta nu e o soluție. Îi scoți azi, mâine sunt înapoi în oraș. Și tu ai cheltuit degeaba 6000 de lei pe pliante și afișe, plus combustibilul dubelor de jandarmi, plus alte cheltuieli aferente. Sau ce, credeți că autoritățile din alte localități le vor oferi ce au nevoie ca să nu migreze înapoi în Cluj?

Nici afișele alea nu sunt prea eficiente, pentru că nu așa convingi oamenii să nu le mai dea bani.

Uite așa se face: Autoritățile din Veneția și Verona au luat decizia să-i pedepsească cu amenzi mari pe cerșetori. Mai mult, vor fi amendați inclusiv cei care dau bani și încurajează cerșetoria. Edilul Veronei a spus că cei care vor da bani cerșetorilor vor fi amendați cu sume cuprinse între 25 de euro și 500 de euro”. (de aici)

Deci cu amenzi, da? Nu cu afișe. Eventual cu afișe care să anunțe amenzile alea.

Și cu lucruri concrete pe care să le oferi oamenilor străzii. Un adăpost, un loc de muncă, orice.

Afișele și dubele jandarmilor sunt apă de ploaie împotriva cerșetoriei, dar tare ne mai place să facem campanii și să ne punem numele pe afișe.

sursă imagine


 

Arată și altora.


Damian Owner

Scriu din zori și până-n seară pentru blog, clienți și alte proiecte. Nu scriu grozav încă, dar promit s-o fac din ce în ce mai bine. În orice caz, scriu des.