20
Noi
Doliul de pe Facebook

Despre doliul de pe Facebook


Forma online a doliului se manifestă pe Facebook prin postarea de statusuri în care anunți cât de rău îți pare că a murit cineva. Un membru al familiei, un prieten, un amic al unui prieten sau o cunoștință. Nu contează.

Moartea nu e o chestie ușor de suportat, adevărat. Eu n-am experimentat moartea unei persoane dragi decât atunci când eram prea mic ca să înțeleg clar ce se întâmplă. Atunci mi-au murit doi bunici și un prieten din copilărie pe care abia mi-i mai amintesc.

De aceea nu pot să spun clar cum ar trebui să reacționeze o persoană matură la moartea cuiva drag. Dar dați-mi voie să cred că dacă suferi nu postezi pe Facebook statusuri în care îi urezi odihnă veșnică unui om ca și cum i-ai ura la mulți ani. Cu atât mai nepotrivit e dacă postezi pe pagina defunctului. Am mai văzut.

Să nu pierdem din vedere faptul că Facebook e spațiu public. Iar noțiunea de spațiu public se bate cap în cap cu suferința pierderii unui om drag, sentiment care trebuie să fie unul lăuntric și personal, nu strigat în gura mare pe stradă, cărând după tine o poză cu decedatul, ca la cortegiile funerare.

De acord că Facebook are și rol de informare, dar ăsta e oare genul de informație care trebuie răspândit? Îmi veți spune de accidente și videoclipuri cu oameni călcați de mașini și știri cu oameni morți. Dar nu e totuna. Nu vorbim de știrile de la ora 5 de pe ProTV, ci de nevoia utilizatorului de Facebook de a-și exprima niște sentimente care ar trebui să fie strict personale într-un spațiu public.

De ce ai face-o? Pentru like-uri, share-uri și comentarii? Te simți mai bine după ce ai postat un status sau o poză cu bunica moartă? Crezi că i-ai pavat drumul spre rai? Crezi că mesajul tău ajunge la ea mai ușor prin intermediul Facebook-ului decât prin intermediul propriului tău gând?

Dar stai! Poate că nici nu te interesează ca gândul tău să ajungă la cel decedat. Poate pe tine te interesează mai degrabă cei vii, care îți pot astfel cunoaște și aprecia durerea, pot empatiza și-ți pot oferi sprijinul moral specific Facebook-ului: like-ul. Un sprijin moral care nu e o îmbrățișare, o discuție sau o încurajare din partea celor dragi. E un click rece și distant, care nu face decât să ducă vestea morții mai departe unor oameni care n-au nicio treabă cu situația.

Nu te transforma într-un soi de bocitoare modernă, tehnologizată, pe care ceilalți din jur trebuie să o asculte fie că le place, fie că nu. Suferă-n tăcere și arată-ți respectul, dacă îl ai, altfel decât pe Facebook.

Odihnească-se în pace.

foto

Arată și altora.


Damian Owner

Scriu din zori și până-n seară pentru blog, clienți și alte proiecte. Nu scriu grozav încă, dar promit s-o fac din ce în ce mai bine. În orice caz, scriu des.