03
Dec
greșeli gramaticale

Greșelile gramaticale n-ar trebui să fie subiect de discuție


Nu știu dacă e vina tehnologiei sau pur și simplu oamenilor încetează să le mai pese de modul în care scriu, dar internetul e loc de întâlnire pentru toate grozăviile limbii române. Nu mă refer la cei care pun două-trei luni piciorul în Italia sau Spania și deja uită limba pe care o vorbesc de 20 de ani. Ăia sunt doar proști făcuți grămadă. Mă refer la românii de aici, din vatră, care scriu de parcă ar tasta cu picioarele mergând în mâini.

Respectarea gramaticii nu e opțională. Fiecare individ ar trebui să fie ”setat” deja pe respectarea regulilor de scriere și pe încercări constante de a se corecta. De aia nici n-ar trebui să discutăm despre ea. Nu există cale de mijloc între ”fir-ar” și ”firar”, între ”ce faci?” și ”ce faki”. Tocmai de aceea, când ești nevoit să corectezi pe cineva sau să citești defecațiile lingvistice constante ale unei persoane, e ca și cum ai fi întrebat care teorie e corectă: aia religioasă sau aia științifică.

Precum și în cazul celor două teorii, doar o singură variantă e un fapt, respectiv corectă. Evoluția e un fapt dovedit științific. E reală, există, îți intră în ochi și te poate călca în picioare. Pe când religia, dumnezeu, Adam și Eva nu-s decât teorii fără fundament științific. Ba mai încalcă și legi elementare ale naturii, la fel cum expresia ”să ști k te iubesk” încalcă regulile de bază ale gramaticii și ale bunului simț, trezind în același timp dorința de-a ucide în inimile celor care mai suferă cu și pentru limba română.

Iar replicile de genul ”și ce dak am scris așa băi mă grăbeam…ce trebuie să scriu corect mereu acuma ce nu mă poți întelege?” (chiar dacă sunt scrise corect) sunt stupide și ar trebui să te abții de la ele, dacă nu vrei să treci drept o vită needucată.

Greșelile de gramatică sunt principala cauză pentru care multe site-uri, altfel cu potențial, m-au dezamăgit în așa hal uneori încât aproape că-mi venea să citesc click.ro ca să-mi revin. Primul exemplu care-mi vine în minte e historia.ro. Un proiect atât de fain conceptual și care ar putea fi extrem de interesant își alungă cititorii cu fraze întrerupte, cuvinte ciupite, căciulițe pierdute și virgule absente de la datorie. Și ca el mai sunt multe altele.

Am început să citesc pe multe site-uri doar autorii care oferă un minim de respect pentru limba în care se exprimă, indiferent de cât de interesant e subiectul abordat de ceilalți. Pentru că greșelile de gramatică denotă nepăsare, neglijență, lipsă de profesionalism și, îndrăznesc să cred, un nivel de educație și/sau inteligență mai scăzut.

Mai multă grijă cu gramatica pe scările internetului ne-ar ajuta pe toți.

foto: SOS Limba Română

Arată și altora.


Damian Owner

Scriu din zori și până-n seară pentru blog, clienți și alte proiecte. Nu scriu grozav încă, dar promit s-o fac din ce în ce mai bine. În orice caz, scriu des.