01
Noi
#BeenRapedNeverReported

Hashtag-ul care te face să te rușinezi că ești bărbat


Am stat mai bine de o oră aseară citind pe Twitter hashtag-ul #BeenRapedNeverReported, după ce am văzut o știre despre el pe HuffingtonPost. O tipă pe nume Antonia Zerbisias a pornit acest hashtag pentru a încuraja femeile care au fost violate și nu au raportat niciodată atacul să vorbească despre experiențele lor.

Iar femeile au reacționat, povestind traumele prin care au trecut. Traume care te cutremură chiar și prin cele doar 160 de caractere permise de Twitter. Nu-mi imaginez cum ar suna confesiunile lor spuse cu voce tare, cu descrieri amănunțite, cu lacrimi pe față, cu buze tremurând și cu memorii teribile aduse la viață.

Ca orice bărbat care habar n-are ce simte o femeie care trece prin așa ceva, m-am întrebat de ce n-au raportat. De ce respectivii indivizi mai sunt în libertate? De ce li se mai permite să se afle în apropiere de alte fiice, soții, iubite, bunici, mame? Din câte am înțeles din mărturiile lor, cele mai comune motive pentru care femeile au ales să sufere în tăcere sunt rușinea, lipsa de informare, lipsa de înțelegere din partea familiei și a societății sau teama de a fi învinuite. Cu alte cuvinte, societatea în care trăiesc ele e mai predispusă să le condamne decât să le ajute.

De câte ori citesc câte ceva legat de subiect, îmi vine în minte o anumită scenă din liceu, când profesorul de engleză Mihai Cioată ne-a vorbit despre grozăvia violului. Nu-mi amintesc exact contextul, dar îmi amintesc cum ne povestea cu scârbă despre scursurile umane masculine care justificau un viol prin expresia ”Și ce, crezi că ei nu i-a plăcut?”.

Deci, repet, ”Și ce, crezi că ei nu i-a plăcut?”. Gândiți-vă un pic la implicația acestor cuvinte rostite cu seninătate și în ziua de azi de mulți bărbați. Un gând care te face să-ți dorești instaurarea pedepsei cu moartea în România, lege pentru care nu m-aș gândi de două înainte să votez DA.

Domn’ profesor, mulțumesc pentru că, 6-7 ani mai târziu, cuvintele acelea mi-au rămas înfierate în creier și nu m-au lăsat niciodată să uit ce fel de oameni trăiesc printre noi.

Mai jos sunt câteva mărturii ale femeilor care au avut curajul să vorbească pe Twitter despre ceea ce li s-a întâmplat:

 

 

Uitați-vă și la ăsta un pic.

sursă foto

Arată și altora.


Damian Owner

Scriu din zori și până-n seară pentru blog, clienți și alte proiecte. Nu scriu grozav încă, dar promit s-o fac din ce în ce mai bine. În orice caz, scriu des.