14
Noi
Interstellar

Interstellar e noul orgasm cinematografic


Ok, am făcut un pic de click bait în titlu, dar aseară am văzut Interstellar-ul ăsta al lui Cristopher Nolan, filmul de care toată lumea vorbește. Sala de 700 de locuri de la cinema Florin Piersic a fost plină la ora 8, iar la ora 11 seara, când am ieșit noi, lumea încă își cumpăra bilete.

Fără să mă folosesc de cuvinte mari și multe, trebuie spus că e un film bun. Foarte bun. Trebuie să fii pe fază însă și să încerci să-l înțelegi. Evident că sunt multe chestii legate de fizică și modul în care funcționează gravitația, timpul și galaxiile de care mintea mea s-a poticnit deseori.

Dar dincolo de chestiile științifice, e un film cu și despre oameni, o poveste despre lupta noastră de supraviețuire în imensitatea spațiului cosmic și de necesitatea găsirii unui nou cămin pentru specia supremă de pe Pământ. E un film care îl plasează pe dumnezeu și tot ce ține de divinitate exact acolo unde le e locul: în afara ecuației.

Dumnezeu nu are nicio putere și niciun rol într-o lume în care noi ne-am născut și pe care tot noi am construit-o, cot la cot cu Mama Natură, iar oamenii viitorului vor dovedi din plin chestia asta când va veni vremea să ne mutăm pe altă planetă. Zilele trecute oamenii s-au prins de o cometă care circulă cu 55.000 de km/h și se află la circa 4  milioane de kilometri distanță de Pământ în cadrul unei misiuni începute acum 10 ani. Într-o mie de ani cine știe unde vom ajunge? Dar într-un milion de ani?

Și nu, nu vă temeți de nicio apocalipsă adusă de divinitate până atunci. Singurul lucru care ne poate pune în pericol ca specie este proasta noastră judecată și modul în care tratăm planeta care ne-a dat viață.

Interstellar e un film despre astronauți care ne învață că, de fapt, cele mai înalte simțăminte pe care specia noastră le nutrește sunt dragostea și nevoia de a fi unul cu celălalt. Acolo sus, în singurătatea universului, nu te uiți în fața lui dumnezeu. Te uiți doar la măreția evoluției atinse de ființa superioară de pe Pământ.

Iar dacă nu știi care e ființa supremă de pe Pământ, cu tot respectul, asta înseamnă că tu nu ești cel mai de seamă reprezentant al acestei specii.

Mergeți la Interstellar.

foto

Arată și altora.


Damian Owner

Scriu din zori și până-n seară pentru blog, clienți și alte proiecte. Nu scriu grozav încă, dar promit s-o fac din ce în ce mai bine. În orice caz, scriu des.