12
Sep

O scurtă scrisoare deschisă către celelalte scrisori deschise


Stimate scrisori deschise,

Am vrut să scriu și eu către cineva, dar n-am știut către cine. Sunteți multe, sunteți prea multe. Am scris pe google ”scrisoare deschisă către” și am găsit lungi și detaliate epistole pentru Mircea Diaconu, Putin, Traian Băsescu, Ponta, homosexuali, ”femeile acestei țări”, președintele CNA, Ioan Rus, Narcis Neaga, Elena Udrea, Mihai Răzvan Ungureanu etc. Și toate sunteți datate în 2014. Câte mai sunteți dinainte, știe-vă internetul.

Toate aveți reproșuri de adus, schimbări de implorat, țara de părăsit, oameni de schimbat și mentalități de format. 

Multe sunteți scrise de tineri intelectuali care condamnă sistemul, amenință în fel și chip că nu mai rămân în țară, iau în râs politicienii și aduc în vedere problemele grave ale țării. Aceiași tineri care, după ce termină de scris epistola, o postează pe facebook și așteaptă să vadă dacă au creat o viralitate, lucru care de obicei se întâmplă, altfel n-ar mai fi atâtea.

Oamenii se bucură că scrisul lor inspirațional a prins aripi și a creat buzz, a rezonat cu părerea atâtor compatrioți și a fost de atâtea ori distribuit. După care se întorc la același job zilnic, plătindu-și dările și așteptând următoarea situație care să-i scandalizeze în așa hal încât să-i determine să mai scrie o scrisoare.

Una mai bună, mai motivațională și mai inspirată.

Vedeți voi, dragi scrisori, este și normal să deveniți virale, pentru că vorbiți aproape exclusiv despre politică și homosexualitate și pentru că sunteți citite în România, o țară unde politicienii, homosexualii și lesbienele sunt o fântână inepuizabilă de parlamentări.

Aici toată lumea urăște politica, astfel încât orice înjurătură stilizată îndreptată în sfera asta face înconjurul internetului de două ori. O mare parte dintre români urăsc cu hărnicie homosexualitatea, câțiva încearcă să o înțeleagă și alții o tolerează, motiv pentru care indiferent de care parte sunteți, aveți mari șanse ”să creați un buzz”.

Dar veți crea vreo schimbare? Veți inspira oameni la luptă împotriva hoților pe care îi acuzați pe bună dreptate? Veți motiva oamenii care ezită să plece din țară să-și facă bagajele azi, mâine, săptămâna sau luna viitoare? Veți ajuta la integrarea homosexualilor în societate? Îi veți determina pe Mircea Badea, Udrea sau Ponta să-și dea demisia? Veți face vreodată un bine palpabil acestei țări? 

Sau sunteți doar alte rânduri goale scrise la furie, beție sau milă, în care punctul vostru de vedere, împărtășit de milioane de români, ajunge să fie citit de 100.000 de oameni care, deși gândesc la fel, n-au altă putere decât cea pe care o aveți și voi: să scrie pe internet?

De ce sunteți atât de multe atunci? De ce nu înțelegeți că irosiți energie, timp și nervi? De ce nu vedeți că lor nu le pasă și că mesajele voastre sunt direcționate constant în neant, nelăsând în urma lor nimic util?

”Dar am încercat! Ne-am spus punctul de vedere! Noi n-am tăcut, ca restul! Uite câtă lume ne susține!”

Fără multă considerație,

O scrisoare la fel de anostă și inutilă ca voi, doar că mult mai scurtă.

Imagine


 

Arată și altora.


Damian Owner

Scriu din zori și până-n seară pentru blog, clienți și alte proiecte. Nu scriu grozav încă, dar promit s-o fac din ce în ce mai bine. În orice caz, scriu des.