29
Oct
religie

Rațiunea 1 – Religia 0


Ieri, Independent scria cum Papa a declarat că admite teoria Big Bang-ului ca fiind reală și că Dumnezeu nu e un vrăjitor cu o baghetă magică, așa cum este înfățișat el în biblie.

Cuvintele lui exacte, în traducere, au sunat așa: ”Când citim despre Creație în Geneză, riscăm să ne imaginăm că Dumnezeu este un vrăjitor cu o baghetă magică, capabil să facă orice. Dar asta nu este adevărat. El a creat oamenii și i-a lăsat să se dezvolte în conformitate cu legile interne pe care le-a dat fiecăruia cu scopul de a ajunge la împlinire. Teoria Bing Bang, care ne arată cum s-a creat Pământul, nu contrazice intervenția divină a Creatorului, ci dimpotrivă, are nevoie de ea. Evoluția naturii nu contrazice teoria creației, deoarece evoluția presupune crearea de ființe care evoluează.”

Declarația asta va fi poate cumva combătută în zilele ce urmează de reprezentanții bisericii catolice, dar asta e mai puțin important. Papa arată că e un om cu mintea deschisă și cu o înțelegere amplă a lumii în care trăiește. Dar nu pentru că ar fi aflat în sfârșit că existența lui Dumnezeu se bazează pe nevoia oamenilor de a explica de ce focul din cer aprinde pădurea pe timp de furtună, ci pentru că știe că Biserica trebuie să se adapteze ca să poată exista în continuare într-o societate modernă, schimbătoare.

Nu vorbesc despre România. Noi, din punct de vedere intelectual și religios, suntem încă în secolul XII. De aceea BOR n-are încă de purtat războaiele pe care le poartă biserica catolică prin alte țări mai răsărite. Multe babe mai trebuie să moară în rând la pupat de moaște până să ne dăm și noi seama că ceva nu e în regulă.

Papa însă a înțeles. Ca să existe în continuare ca instituție, biserica trebuie să admită dovezile științifice care pur și simplu nu mai pot fi ignorate. Dar atenție, și asta merge până la un punct, de aceea Papa a admis teoria evoluției dar a precizat că Dumnezeu a făcut ființele care au început să evolueze.

Cu alte cuvinte, el a zis că evoluția a fost creată tot de Dumnezeu, deci pasul în spate pe care l-a făcut biserica e unul extrem de mic și aproape nesemnificativ.

Chiar și așa, e o victorie importantă pentru știință, rațiune și inteligență. Cu pași mici, dar siguri, lumea arată că nu mai poate fi prostită în secolul XXI de basmele biblice propovăduite de ignoranți creduli unor naivi dornici să fie hrăniți cu fantasme și explicații care să le ofere un sens în viață.

Sunt lucruri pe care știința nu le poate explica, într-adevăr. Încă. Dar așa cum am aflat atâtea lucruri în cei aproape 1.3 milioane de ani de când am început să umblăm în două picioare, tot așa le vom afla și de acum înainte. Încet și sigur. Chiar și în ciuda religiei. Religie care, iată, începe să caute puncte comune cu adevăruri științifice care nu mai pot fi negate la nesfârșit, oricât de adânc și-ar băga credincioșii capul sub sutana popii, oricât de mult ar închide ochii sau și-ar astupa urechile. Science is a bitch, ain’t it?

Revenind, iată câteva fraze dintr-un articol de pe un site creștin ortodox din România care și-a propus să convingă cititorii că teoria evoluției e o minciună diavolească, menită a-i abate pe drept credincioși de la calea spre mântuire și a le trimite prea cinstitele suflete direct în iad. Evident, un text lamentabil, incoerent, fără argumente și fără dovezi. Asemănător învățăturilor pe care încearcă să le promoveze.

Pentru a explica absenta blanii si pozitia bipeda, bietii nostri „stramosi” sunt alungati din jungla in savana si invers, invocandu-se tot felul de pretexte, iar vorbirea articulata si dezvoltarea gandirii abstracte nu au primit explicatii convingatoare.

In sprijinul teoriei lor, evolutionistii au adus, dupa cum era de asteptat, cateva „dovezi” paleontologice. Numai ca, la o analiza mai atenta, s-a constatat ca toate fosilele care reprezentau „verigi intermediare” intre maimuta si om erau ori false (dupa cum am mai amintit, paleontologia abunda in falsuri), ori gresit interpretate (cum este, de exemplu, cazul omului de Neanderthal, despre care se afirma initial ca ar fi un „om-maimuta”, dar care s-a dovedit a fi de fapt tot un Homo sapiens).

Ajunge, că mi-e milă de voi. Dacă totuși vreți să vă doară mintea, textul original e aici.

Partea bună, cum ziceam, e că declarația Papei reprezintă un mic succes al rațiunii. Partea proastă e că rațiunea mai are multă vreme până când va penetra coaja convingerilor clădite în jurul existenței unui maestru păpușar care trage toate sforile de undeva din spațiu.

sursă foto

Arată și altora.


Damian Owner

Scriu din zori și până-n seară pentru blog, clienți și alte proiecte. Nu scriu grozav încă, dar promit s-o fac din ce în ce mai bine. În orice caz, scriu des.