20
Feb

Ți-e rușine că ești animal, animalule?


Am întâlnit mulți oameni rușinați de locul de proveniență. Când se mută dintr-un loc în altul – de pildă la facultate – încearcă să se scuture de tot trecutul lor, ca și cum un sac de purici le-ar fi fost turnat pe cap. Cum să se știe despre ei că vin din Moldova dacă ei acum, brusc, sunt bucureșteni? Cum să creadă lumea că ei acasă vorbesc cu ”fusei” și ”mă dusei” dacă ei acum fac parte din ”fruncea” bănățeană?

Dar ce te faci când tu te crezi atât de evoluat încât nu poți accepta că ai fost cândva o celulă vecină cu celula unui câine, a unui pește sau a unui vierme? Ce te faci când pur și simplu nu poți concepe că tu ești la fel de animal precum maimuța din care provii?

Ei bine, atunci te întorci spre varianta salvatoare: religia, care te învață că ai fost creat pentru a stăpâni totul în jur. Și varianta asta îți gâdilă orgoliul, te face să te simți superior și-ți pune la picioare întreaga lume, așa că o accepți, o iei în brațe și începi să fugi cu ea prin viață.

Am văzut azi pe Facebook un citat de-al lui Petre Țuțea, care zice așa:

”Fără Dumnezeu, omul rămâne un biet animal rațional și vorbitor, care vine de nicăieri și merge spre nicăieri”

Evident, nu putem ști cu certitudine că este într-adevăr citatul lui, pentru că nu tot ce zboară pe internet este credibil, dar conceptul din spatele acestor cuvinte este unul des întâlnit și azi: rușinea de a fi animal.

Suntem animale și nu trebuie să ne fie rușine cu asta.

Ba din contră, ar trebui să ne mândrim cu faptul că suntem cele mai evoluate animale. Suntem animale care n-au prins startul acestei curse numite Evoluție (deși cumva am fost acolo), dar când ne-am desprins de turmă și ne-am înscris oficial cu numele de ”om” în alergătura asta evoluționistă, acum 1.3 milioane de ani, am dovedit că avem ceva în plus față de ceilalți competitori.

Iar acel ceva este exact lucrul neapreciat de Petre Țuțea și de mulți alții ca el: rațiunea!

Capacitatea de-a vorbi a venit mai încolo. Capacitatea de a accepta cine suntem și de unde provenim va veni și mai târziu la unii semeni de-ai noștri, se pare.

foto

Arată și altora.


Damian Owner

Scriu din zori și până-n seară pentru blog, clienți și alte proiecte. Nu scriu grozav încă, dar promit s-o fac din ce în ce mai bine. În orice caz, scriu des.