Eram în New Breadford, tăind frunză la câini. Tocmai ajunsesem acolo din Manhattan. Încercând să găsesc un pat liber la un han, am ajuns să îl cunosc pe Queequeg, un om mai mult decât neobișnuit, care s-a întâmplat să fie colegul meu de cameră pentru o noapte și care, dintr-un motiv sau altul, m-a atras. Din cauza întunericului și a faptului că hangiul zgârcit nu a binevoit să-mi dea una dintre lumânările sale cu seu de balenă să-mi luminez drumul, m-am așezat pe el în timp ce dormea liniștit într-unul din paturile din cameră. După ce am ajuns să ne cunoaștem în modul ăsta mai puțin tradițional, am început să povestim. Din una în alta, am aflat că urma să se îmbarce pe Pequod, o navă condusă de un așa-numit căpitan Ahab, care urma să părăsească portul spre o destinație necunoscută încă. Am decis să merg cu el, în lipsă de altceva mai bun. Salut! Numele meu e Ishmael și sunt marinar de meserie.

Marea învolburată, strigătele mateloților, leagănul navei, vuietul vântului care se opintea în pânzele vajnicului Pequod trezeau în mintea mea de marinar încercat amintiri din cele mai diverse. Deși tânăr, mi-am petrecut ore nesfârșite la bordul mai multor corăbii faimoase, luptându-mă cu furtunele, vânând balene și participând în înăbușirea răzmerițelor.

Am căutat comori, am deslușit hărți, am descoperit noi tărâmuri, m-am luptat cu și pentru pirați, am făcut înconjurul lumii de mai multe ori și am văzut lucruri și făpturi incredibile. Am ucis, am fost luat prizonier și am scăpat prin șiretenie. L-am salvat pe Căpitanul Grant și am coborât în străfundurile oceanelor la bordul lui Nautilus. Am trecut prin încercări grele de sute de ori, dar niciodată nu am renunțat.

Sunt cel mai încercat marinar, cu mai multe aventuri la bord decât are Pequod sticle de rom. Și de fiecare dată, am făcut-o sub un alt nume.

Acum sunt Ishmael și sunt pe cale să plec urechea la discursul Căpitanului Ahab, care își motivează oamenii și îi pregătește pentru o vânătoare care se va dovedi fatală pentru el și pentru cei care îl urmează. Dar nu contează asta. Sunt prins în acțiune și voi merge până la capăt, indiferent de deznodământ.

Doar că…se aud pași. Cineva urcă scările și…

Damiane! Ăsta e un alt nume după care sunt cunoscut. Așa mă strigă tata.

Da, răspund iritat, scoțând nasul din carte.

Ce faci?

Citesc.

Ți-ai făcut temele? Vezi că e 8 seara. Ai repetat ceva pentru teza de miercuri?

Nu, dar..mai am timp..e duminică..

Hai, știi că matematica te omoară. Ia și mai fă ceva exerciții, că citești mâine.

– …

Treci mai repede, cât îți zic.

Aventura se încheie. Pentru doar câteva ore, însă. Mâine o luăm de la capăt, Căpitane Ahab. Acum însă, matematică.

De atunci și până acum, au trecut 13 ani. Cu multe aventuri și mult rom băut cu mateloții.

Azi, cu bagajele pregătite și sperând la vânt prielnic în pânze, visez la primii pași pe care marinarul imaginar i-ar putea face în realitate la bordul nu uneia, ci a 14 corăbii cu pânze adevărate, sub numele lui adevărat. Pentru că în perioada 24-27 mai are loc la Constanța Regata Marilor Veliere din Marea Neagră, unde se vor întâlni 14 dintre cele mai frumoase nave cu pânze din prezent. Poate ne întâlnim pe acolo.

Mai multe detalii găsiți aici,  dar și în clipul de prezentare de mai jos.

Ahoy!

Imagine: Cristian Florea

Lasă un răspuns

Damian Gicoveanu

Social Media

Angajează-mă

Close Menu