18
Noi

Cine este Andrei Fărcaș și de ce a scos în stradă 10.000 de clujeni


Campania acestor prezidențiale a reușit să unească sub aceeași dorință și sub aceleași slogane zeci de mii de români din mai multe orașe ale țării. Clujul a fost primul care a dat tonul protestelor cu manifestația din 8 noiembrie, pe care am experimentat-o personal și despre care am scris aici. O săptămână mai târziu, 15-20.000 de clujeni au pornit din nou într-o plimbare pașnică pe străzile orașului, urmați de alte mii în Timișoara, București și alte orașe.

Toată săptămâna trecută am încercat să stau de vorbă cu Andrei Fărcaș, organizatorul protestului din 8 noiembrie, dar perioada aceasta foarte încărcată pentru el nu i-a permis să-mi răspundă la întrebări decât zilele trecute. Nu e târziu însă să auziți din gura lui despre lucrurile care l-au determinat să pornească acea primă manifestație uriașă care a tras un semnal de alarmă în politica românească și care a convins mulți alții să iasă în stradă și în 14 noiembrie.

Spune-mi câteva cuvinte despre tine. Ești student? Lucrezi? De unde interesul pentru politică?

Am 23 de ani si sunt student la o universitate internationala din Budapesta. Nu am loc de munca fiindca volumul de munca de la facultate nu imi permite acest lucru. Interesul pentru politica se limiteaza la un spirit civic pe care ar trebui sa il avem toti. Nu discut probleme de politica cu prietenii decat atunci cand sunt probleme majore in discutie si nu ma implic decat atunci cand apararea unor drepturi o cere sau cand se comit abuzuri din partea autoritatilor sau din partea unor entitati private, cu sprijinul Statului.

Am înțeles că ai participat la o emisiune Antena 3 luni seară (10 noiembrie). E adevărat? Nu am urmărit transmisia, dar din motive evidente sunt curios de ce ai acceptat propunerea lor?

Nu am participat personal la vreo emisiune Antena 3, insa ei au preluat niste informatii aparute anterior in presa si le-au denaturat, prezentand o imagine falsa si denigranta despre mine. Nu as fi acceptat niciodata o invitatie de a participa in emisiune.

De unde a pornit inițiativa protestului? Care a fost momentul în care ți-ai spus că ceva trebuie făcut?

In seara zilei de 2 noiembrie, cand tot internetul incepea sa vuiasca de revolta cu privire la situatia sectiilor de votare din diaspora si din campusurile studentesti, am fost invitat pe o pagina de fabcebook care chema oamenii in strada. Toata lumea posta acolo chemari peste chemari pentru data de 14 noiembrie, insa nimeni nu venea cu nimic concret. Asa ca eu su cu un prieten de-al meu din Timisoara (Edwin Sebastian Marc) am initiat paginile evenimentelor din Cluj si respectiv Timisoara pentru a face primul pas. A fost ceva foarte spontan, complet neplanificat. Si asa am ajuns sa ne implicam si in organizare. Eu m-am bazat pe ajutorul unor tineri clujeni pentru organizarea la fata locului (inclusiv demersurile legale), tineri pe care am ajuns sa ii cunosc personal, fata in fata, abia in ziua protestului!

Te așteptai să ți se alăture atât de mulți oameni în stradă?

Sincer nu. Ma asteptam sa fie undeva intre 1000 si 2000 de oameni, nicidecum 5000! Inchipuiti-va surprinderea mea cand am primit informatia de la un jandarm la fata locului conform careia am fi fost aproape 10.000.

Nu ai fost singur în organizarea manifestației. Îi cunoșteai pe ceilalți dinainte sau a fost o adunare spontană?

Asa cum am precizat mai sus, i-am cunoscut personal pe acesti tineri in ziua protestului. Pana atunci discutaseram doar pe facebook. Ei au fost cei care au raspuns prompt chemarii mele de pe pagina eventului, intrucat eu de la Budapesta nu puteam face nimic si nu ma puteam cere de la cursuri ca sa vin acasa mai devreme (prezenta e obligatorie la noi).

Cât de greu s-a făcut tranziția de la online la offline în cazul protestului din Cluj, ținând cont de faptul că așa-zisa ”generație Facebook” a fost acuzată că nu se poate exprima decât prin intermediul tastaturii?

Nu stiu cat de usor sau greu s-a facut tranzitia, unii oameni ni s-au alaturat spontan, pe strada, sau ne-au vazut de la geamuri si au coborat sa ni se alature. Insa chiar si asa, a fost o mobilizare incredibila si m-a surprins cat de civilizati si cooperanti au fost participantii! Jandarmeria ne-a felicitat la final pentru ca a fost un protest cum nu au mai vazut de mai bine de 20 de ani, conform ofiterului responsabil nici o singura persoana nu a cauzat probleme de violenta! A fost incredibil!

Crezi că faptul că am ieșit sâmbătă în stradă (la Cluj și în alte orașe) va reuși să schimbe ceva în comportamentul politicienilor pe care i-am contestat sau măcar percepția unora dintre oamenii care îl simpatizează pe Ponta și compania?

In comportamentul politicienilor care au provocat iesirea in strada nu va aparea nici o schimbare, sunt sigur de asta. Eventual vor fi mai precauti. Sper totusi ca macar alegerile din Diaspora sa se poata organiza cum trebuie! Insa ceea ce am reusit noi, protestatarii din toate orasele care au iesit in strada, a fost sa dovedim ca suntem uniti. Ponta ne-a cam unit dar nu in sensul in care dorea el, ci dimpotriva! Am dovedit ca nu dormim si ca avem o constiinta si un spirit civic care sunt alerte! Sper ca asta va avea efect in anii urmatori in ceea ce priveste implementarea de politici noi…

Sunt sigur că ești conștient de campania de dezinformare dusă de unele televiziuni și publicații online, care au acuzat organizatorii că fac parte din ACL. Ce ai de zis în privința asta?

Participantii la eveniment pot atesta faptul ca am facut apel in nenumarate randuri sa nu fie folosite pancarte sau bannere cu mesaje electorale. Nu doream sa facem campanie unui anume canditat, iar scandarile noastre impotriva lui Ponta se refereau la Premierul Victor Ponta, nu la prezidentiabilul Victor Ponta. Nu am cunostinta de oameni platiti pentru acest protest, iar noi, organizatorii, nu figuram pe liste de partid. Nu am fost si nu suntem membri de partid, iar asta se poate verifica.

De ce crezi că celelalte orașe mari din România, inclusiv Bucureștiul sau Iașiul, nu s-au putut mobiliza la fel de bine ca Timișoara și Clujul?

Probabil e o diferenta de electorat. Ajunge sa aruncam o privire asupra hartii rezultatelor primului tur ca sa ne dam seama de anumite lucruri. As spune ca e o diferenta de mentalitate, si spun asta prin prisma observatiilor pe care le-am facut vorbind cu alti tineri straini, eu avand tangenta cu studenti din diverse tari din Europa si de pe alte continente.

Te implici în organizarea celui de-al doilea protest de vineri (14 noiembrie)? Anticipezi același elan din partea oamenilor sau crezi că interesul va fi mai temperat?

S-au adunat suficiente motive pentru ca noi sa nu ne implicam in organizarea unui nou protest. Atacurile din presa sunt doar unele dintre ele. Iar cand am vazut ca cineva a preluat deja initiativa am renuntat cu constiinta impacata la organizarea unui alt eveniment similar. Asadar organizarea protestului de vineri nu ne apartine, cu atat mai mult cu cat eu pana vineri am fost plecat din Cluj la o conferinta.

Nu în ultimul rând, spune-mi, pe scurt, de ce nu-l placi pe Ponta și/sau guvernarea PSD.

In ceea ce priveste opinia mea despre V. Ponta si guvernarea PSD cred ca impartasesc opinia clujenilor care au iesit in strada pe 8 si 14 noiembrie. Sunt student si vreau sa am unde sa ma intorc dupa terminarea studiilor, vreau ca „acasa” sa fie o tara a oportunitatilor de cariera, nu vreau sa fiu si eu unul dintre acei tineri care sunt nevoiti sa ia calea strainatatii definitiv!

Arată și altora.


Damian Owner

Scriu din zori și până-n seară pentru blog, clienți și alte proiecte. Nu scriu grozav încă, dar promit s-o fac din ce în ce mai bine. În orice caz, scriu des.