07
Noi
Protest anti-ponta

Nu protestez pentru diaspora, ci pentru mine


Până în acest moment s-au anunțat pe Facebook proteste în Cluj, Timișoara, București, Iași, Constanța, Arad, Reșița, Sibiu, Brașov și Oradea. Unele pe 8, unele pe 14, altele pe 15 noiembrie. În total, numărul participanților care s-au adunat la nivel național se învârte în jurul cifrei de 40.000 de oameni. E o cifră care ar trebui să-i dea de gândit PSD-ului, pentru că dacă și un sfert din numărul celor anunțați chiar iese în stradă înseamnă că se conturează o opoziție cu o voce din ce în ce mai greu de ignorat. Și mai îngrijorător pentru Ponta ar trebui să fie faptul că nu e opoziție pusă la cale de partidele politice, ci e o opoziție dezvoltată de cetățeni. Cam așa ca-n ’89.

Iar cifrele de mai sus sunt valabile doar pentru România. Circulă deja și o chemare la protest în Londra, unde alte câteva sute de oameni și-au anunțat participarea. Probabil că vor mai fi proteste și în alte orașe europene.

În țară s-a tot discutat despre faptul că le plângem prea mult de milă românilor din diaspora. Că ei nu sunt cu nimic mai presus decât noi. Că n-ar trebui să-și dea ifose de oameni mai educați și mai inteligenți decât cei din țară. Că nu merită atenție mai mare decât cei care au stat la cozi prin țară (că au fost destule și asemenea cazuri). Un articol bine argumentat a scris Patrick, pe care merită să-l citiți.

Sunt de acord cu cele spuse mai sus. Cei din afară nu sunt mai educați și mai inteligenți decât noi. Până la urmă, cei mai mulți lucrează în joburi unde prestează fizic, nu intelectual. Nu au nici simț democratic mai bine dezvoltat decât noi doar pentru că locuiesc într-o țară mai normală. Nu contribuie cu mai mulți bani la stat decât noi, chiar dacă câștigă mai bine decât românii din țară (plătesc taxă pe venit în țara în care muncesc, nu în România). Nu știu mai multe despre România de la mii de kilometri depărtare decât știm noi ăștia de aici. Unde mai pui că mulți ”uită” limba română după un an de străinătățuri și auzi pe stradă ”ola” în loc de ”bună ziua”?

Dar lucrurile astea contează mai puțin. Ponta ne-a adus mai aproape, ne-a ”unit”.

Mâine ies în stradă, la Cluj, să susțin dreptul celor din străinătate de a vota. Dar nu o fac pentru ei, ci pentru mine. Pentru că cei mai mulți dintre ei ar vota împotriva lui Ponta. Inevitabil, asta înseamnă un vot pentru Iohannis. Pentru un Iohannis, în treacăt fie spus, destul de searbăd în campania asta electorală. De aia eu am votat cu Macovei. Abia spre sfârșit a început și el să muște un pic. Un Iohannis cu destul de mulți oameni dubioși în spate, fără nicio îndoială. Dar tot e un om cu o verticalitate morală și cu o coloană vertebrală care lipsesc total din trăsăturile de caracter ale mult prea maleabilului premier, care azi se linge pe bot împăciuitor cu toți contracandidații cu care se înjura acum două săptămâni, doar pentru niște procente în plus în turul 2. Am încheiat paranteza.

Mâine ies în stradă pentru ca cei din diaspora să poată vota, pentru că acolo sunt voturile anti-Ponta care pot stopa minciunile premierului și ale lingăilor din jurul lui și pot contracara toate procentele furate prin turism electoral și prin reînvierea de morți din România, putere specifică PSD-ului.

Dacă nu mă credeți, aruncați o privire peste harta asta (via Andrei Crivăț). Singurele state unde Ponta a câștigat sunt România, Zimbabwe, Pakistan și Coreea. Pe cât facem pariu că nu mai vedem roșu deloc pe harta asta după 16 noiembrie, dacă li se permite celor din străinătate să iasă la vot?

Arată și altora.


Damian Owner

Scriu din zori și până-n seară pentru blog, clienți și alte proiecte. Nu scriu grozav încă, dar promit s-o fac din ce în ce mai bine. În orice caz, scriu des.