Da, cineva cu minte și bun simț s-a gândit că ar fi timpul să nu mai fim proști și să începem să scriem românește, dacă români suntem și-n România trăim. Așa s-a născut campania ”Adoptă un Ș”. De ce e importantă această campanie? De ce trebuie să scriem neapărat cu diacritice? De ce lenea de a învăța să manipulezi o tastatură cu diacritice nu ar trebui să fie subiect de discuție? Îmi place să cred că nu-i musai să mă obosesc să răspund la aceste întrebări.

Campania a prins fain în online. Oameni care nu se prea omorau cu respectarea diacriticelor au început să le folosească pe bloguri și în spațiile publice unde lasă șiruri de text românesc (gen Facebook). Jos pălăria în fața lui Vasilescu și Nebuloasei, de pildă, care știu că au făcut pasul ăsta. Sunt și alții, dar nu mi-i amintesc momentan. Sper să vă țină.

Dar!

Campania asta a scos la iveală și mulți pierde-vară de pe interneți care au vociferat rapid, din rărunchii ignoranței: ”stai, bre, da cum sa ma incurc io in tastatura, sa-mi fut virgulele, punctele si semnele de intrebare? Ce, diacritice.com nu mai functioneaza? Pentru ce, ma, pt limba romana? Pfff…

Parafrazez, dar prindeți ideea.

Lumea nu vrea să-și ”fută tastatura”. Nu vrea să încurce literele. Nu vrea să aibă ”z”-ul schimbat cu ”y”. Păi bine, dar nu-i musai să se întâmple asta! Nu și dacă știi folosi tastatura aia cu care fie pretinzi că-ți câștigi existența, fie scrii tâmpenii fără diacritice pe Facebook. Nu ți se schimbă tastele, nu nimic. Tot efortul pe care trebuie să-l faci e să știi ce tastă să apeși dacă vrei să folosești semne precum ”[”, ”]”, ”\” sau ”;”. Chiar nu-i greu, mai ales că nu ești cine știe ce matematician care scrie ecuații cu acolade în fiecare zi.

Crede-mă pe cuvânt că te obișnuiești rapid.

Și nu, nu e ok să folosești diacritice.com pentru a-ți pune ”î”-urile, ”ș”-urile și alte căciulițe/virgulițe în textul pe care l-ai scris neromânește. E fix ca nota aia de 10 pe care ai luat-o la teza de română în clasa a 11-a copiind răspunsurile din caiet. Te simți bine când le vezi puse în scris, dar tot prost la gramatică ești.

This Post Has 4 Comments

  1. Din păcate și acest blog are probleme, cel puțin pe Firefox 31.6.0 ESR, varianta de întreprindere de la Firefox.

    Uitându-mă în surse am văzut că fonturile sunt importate de două ori. Prima dată corect cu „subset=latin-ext”, dar a doua oară fără.

    Firefox ESR alege a doua variantă și rezultate este fix cum nu vrem 🙂

    1. Ești primul care-mi atrage atenția asupra acestui aspect. Probabil nu folosesc mulți Firefox. Mie pe Chrome și pe Android îmi arată bine. Dar mersi de sesizare, voi investiga și voi încerca să remediez.

    1. Se cam subînțelege că ar trebui să faci și efortul ăla, ca blogger, dacă vrei să respecți și limba română și experiența cititorului.

Lasă un răspuns

Damian Gicoveanu

Social Media

Angajează-mă

Close Menu