Deseori aud oamenii plângându-se de faptul că Facebook e jalnic, că nu oferă nimic util vieților lor, că nu-i niciodată nimic altceva decât poze cu bebeluși și/sau pisici. Evident, în paranteză fie spus, se plâng de inutilitatea pe care o are Facebook în viețile lor, dar nici nu au puterea să se dezlipească de el. De aceea, pentru că nici nu pot să renunțe dar nici nu sunt mulțumiți, există un lucru pe care îl tot repet unora și care pare că intră pe-o ureche și iese pe alta: ”Facebook-ul îți arată ce îi arăți tu că-ți place”. Ai dat like la postarea prietenei tale când a anunțat că e însărcinată și ai comentat original: ”Felicitări!”? Evident, Facebook îți va arăta toate pozele cu ea și bebelușul ei, în toate pozițiile posibile, astfel încât te vei simți că participi în mod activ la creșterea plodului. Asta până când dai unfollow. Ai distribuit acel videoclip super drăguț cu o pisică lingând duios urechea unui câine de 3 ori mai mare decât ea? Ooo..super scump, nu-i așa? Ei bine, numai din astea vei vedea în newsfeed până când dai unfollow. Și oricât de drăgălași ți s-ar fi părut la un moment dat bebelușul și/sau pisicul, după o vreme ți se cam acrește, să fim sinceri. Așa că vrei să mai vezi și altceva.

Știi cum?

Te apuci să dai follow și ”See first” la chestii cu adevărat interesante pentru tine și unfollow la dulcegăriile astea care te fac după o vreme să tânjești după un pumn de sare care să te ajute să scapi de senzația de greață.

Uite o recomandare faină: pagina Humans of New York. Am descoperit-o de mult timp, o urmăresc constant și nu m-a dezamăgit niciodată. Când Facebook a introdus opțiunea de ”See first”, HONY a fost prima pagină căreia i-am dat acest drept, iar acum fiecare postare îmi apare prima dată în newsfeed.

Nu știi ce-i HONY?

La un moment dat, un tip pasionat de fotografie pe nume Brandon Stanton și-a pierdut jobul pe care l-a practicat timp de 3 ani după finalizarea studiilor superioare, s-a mutat în New York și a început să facă poze oamenilor pe stradă. Asta se întâmpla undeva prin 2011, când a început și pagina de Facebook Humans of New York, care acum are peste 14 milioane de fani. Mai multe detalii despre Brandon Stanton poți citi și pe site-ul oficial, în propriile-i cuvinte.

De ce cred că HONY e cea mai mișto comunitate de pe Facebook?

Datorită oamenilor. E o pagină unde puterea comunității online se simte extrem de bine. Nu există hateri (sau dacă există sunt atât de puțini încât nu i-am observat), glume proaste, poze deochiate sau alte tâmpenii poptămășiene, bocaciene sau teotrandafiriene, la care dacă te uiți te doare mintea, nu alta.

Există în schimb oameni cu suflet mare, cu simțul umorului, cu mult optimism și cu povești de viață care par desprinse din filme sau din cărți. Există o comunitate care manifestă empatie sinceră pentru oamenii din imagini, cu viețile și întâmplările lor, cu regretele și bucuriile pe care le experimentează. Iar simțul ăsta al comunității transcende simpla acțiune de like&share. Îmi vine în minte un exemplu văzut mai demult, unde bărbatul al cărui portret foto îl făcuse Brandon avea o oarecare dizabilitate (nu-mi amintesc exact ce fel și nici nu contează asta), dar muncea la fel ca un om normal. Și în textul care însoțea fotografia omul spunea că se simte împlinit, dar că-și dorește în viitorul apropiat să câștige suficient de mulți bani încât să-și cumpere un PlayStation, pentru că niciodată n-a avut unul.

Nu a cerut nimic explicit și niciun cuvânt din acele fraze nu lăsau să se înțeleagă că omul ar fi vrut ca cineva să-i dea ceva gratis, dar cu toate acestea sute de oameni i-au oferit o consolă gratuit sau bani să-și cumpere una sau l-au invitat la ei acasă pentru a se juca împreună pe PlayStation. Au fost atât de multe ofertele încât Brandon a comentat și a spus că apreciază intențiile bune ale tuturor, dar că el a înțeles clar din discuția pe care a avut-o cu persoana respectivă că nu va accepta niciodată un astfel de cadou, decât dacă știe că poate munci și/sau plăti pentru el. Nu am reușit să găsesc un răspuns al persoanei respective la propriul portret, cel mai probabil fiindcă nu are acces la internet sau cont de Facebook.

Periodic, Brandon călătorește și în alte țări și surprinde chipuri și povești diferite de cele ale americanilor din Big Apple, dar cel puțin la fel de interesante. De exemplu, dacă vă uitați acum pe pagina HONY, veți vedea în prim plan pakistanezi cu lucruri foarte interesante de spus.

Două exemple, luate la întâmplare din ultimele postări:

“He’s a very respectful husband. He’s different from a lot of the men in this region. He never stops me from voicing…

Posted by Humans of New York on 2 August 2015

„I just found out we’ve been evicted. Right after you leave, I’m going to start packing up. I’ve got to find my family a…

Posted by Humans of New York on 2 August 2015

Brandon a publicat și cărți cu toate aceste povești strânse de-a lungul anilor, cărți despre care cred că reprezintă o investiție care merită făcută de orice pasionat de lectură. Mai trebuie să-ți placă oamenii. Deși, trebuie să recunosc că mai degrabă aș citi aceste povești pe Facebook, acolo unde te poți bucura și de comentariile care de cele mai multe ori sunt extrem de inteligente, amuzante și interesante.

Până acum, eu n-am descoperit o comunitate online mai faină decât HONY, dar dacă știți și altele asemănătoare, dați-mi de știre în comentarii, să mai promovăm și chestii faine.

Lasă un răspuns

Damian Gicoveanu

Social Media

Angajează-mă

Close Menu