04
Noi
Victor Ponta

Jumătate îl merită, jumătate nu


Am citit ieri o grămadă de articole despre ziua de duminică. Lumea a tot scris. E atât de multă informație diversificată, încât e foarte greu de asimilat. Unii îl acuză în continuare pe Ponta, alții îi acuză pe pensionari și pe asistații sociali că iau mita și votează cu PSD-ul, alții îi apără și le justifică gestul prin prisma sărăciei în care ei trăiesc și pe care noi nu avem cum să o cunoaștem, cu atât mai puțin s-o înțelegem.

S-a vorbit mult și despre bucla asta a internetului care s-a format în jurul alegerilor, izolându-ne pe noi, ăștia cu cont de facebook, de ”cealaltă Românie”, care nu are acces decât la A3 și alte televiziuni controlate politic. Aici, din păcate, lucrurile se pare că sunt foarte clare: noi ne-am adunat câteva zeci de mii de oameni într-o buclă, citim unii de la alții aceleași idei și simpatizăm prin like-uri și share-uri aceleași valori și interese. Problema e că noi suntem puțini. Pe tema asta a mai scris și Ovidiu un articol pe care vă sfătuiesc să-l citiți, ca să înțelegeți mai bine fenomenul pe care el îl numește foarte inspirat ”labă în cerc”.

Au început să se organizeze proteste. În Timișoara se pare că iese lumea și-n 8 și-n 15 pe stradă. La București, la Cluj și probabil și-n alte părți, în 15 se iese la protest, cu o prezență estimată la zeci de mii de oameni. Nu-i rău. E foarte bine. Dacă voi fi în Cluj, voi fi printre primii în stradă. Pentru că gândul la o Românie cu Ponta președinte îmi dă fiori chiar dacă nu sunt complet conștient de toate implicațiile politice și economice pe care le-ar avea o astfel de situație.

Jumătate din Românie însă îl merită.

Jumătatea care merită rahatul în care ne scăldăm cu toții e populația cu drept de vot care nu s-a sinchisit să iasă din casă. În timp ce în Teleorman îi plimbau pe unii cu mașinile la 5 secții de votare din 5 sate diferite să voteze de 5 ori pe listele suplimentare, alții au stat în casă, și-au făcut mâncare, au ieșit în oraș, au comentat ironic pe facebook și s-au uitat impasibili la televizor, unde din când în când, pentru câteva minute, arătau cozile nebune formate de românii de dincolo. Și nici la vederea cozilor și la conștientizarea frustrării la care sunt supuși compatrioții lor de peste mări și țări, cei de acasă nu au putut fi urniți din fotoliu.

Adevărat că s-a furat, s-a tergiversat și s-a manipulat în draci. Tocmai de aceea e nevoie ca cei care nu s-au sinchisit ieri să voteze să iasă pe 16. Chiar dacă votează cu Ponta, măcar ar fi un președinte decis de majoritate, nu de un sfert de populație, din care jumătate sunt mituiți cu 50 de lei ori cu pungi electorale și aduși cu mașinile la 5 secții de votare. Recunosc că nu mă așteptam nicidecum la o astfel de prezență slabă. Am fost surprins și dezamăgit complet. E unul din efectele internetului (articolul lui Ovidiu ^)

Cei care nu îl merită suntem noi.

Noi ăștia care am fost duminică la vot. Noi, cei care am votat pentru altcineva, nu merităm să fim conduși de Ponta. Nu vrem să fim conduși de Ponta. Nu vrem să ne afundăm în rahat încă 5 ani. De unde și protestele astea din toată țara.

Problema e că, dacă nu iese lumea la vot, atât cei care nu merită cât și cei care merită o conducere PSD în următorii 5 ani nu vor mai avea de ales și vor fi puși în aceeași oală. Vom fi cu toții condamnați.

foto

Arată și altora.


Damian Owner

Scriu din zori și până-n seară pentru blog, clienți și alte proiecte. Nu scriu grozav încă, dar promit s-o fac din ce în ce mai bine. În orice caz, scriu des.