Că avem corupție în toată România, că politicienii dezgroapă morți înainte de alegeri și că o mulțime de analfabeți funcționali care nu știu să lege două cuvinte în limba lor nativă au ajuns plini de bani și influență știm deja.

Dar știți a cui e vina pentru toate astea?

A celor care acceptă și încurajează furtul și corupția în România sub pretextul ”Bă, a furat, da, de acord! Dar măcar a dat și la alții! E om bun, mă, lăsați-l în pace! HUO DNA!”.

Ăștia care scuză furtul pentru că hoțul, în ochii lor, e un soi de Robin Hood modern care fie mai dă și la alții, fie se comportă frumos cu lumea din jur (evident, cu amicii lor și cu cei partenerii de ”afaceri”), sunt cei care țin România în loc.

Ei sunt cei din cauza cărora trebuie să ieșim în stradă pentru ca un prim-ministru plagiator să nu ajungă președinte. Pentru că ei nu înțeleg de ce-i atât de grav că Victor Viorel s-a inspirat cu câteva pagini de la alții în amărâta aia de lucrare de doctorat. Ce, n-am copiat toți în școală? De ce să nu facă și el la fel?

Ei sunt cei care votează, an de an, cu corupții pentru promisiuni electorale care, dacă ar fi îndeplinite, ne-ar face mai mult rău decât bine pe termen lung. Vezi proiectul de eliminare a taxelor al lui Dragnea, contestat de guvern pentru că nu face decât să pună povară pe buget și pe viitor se va traduce în creșterea impozitelor.

De 26 de ani România a tot fost furată. An de an. Alegeri peste alegeri. Găleți și ulei schimbate pentru voturi. Iar lumea s-a obișnuit. România s-a obișnuit. Ca o târfă tratată zi după zi în același mod de clienții care o frecventează, România a ajuns să creadă că tratamentul pe care-l primește este normal și nu găsește altceva mai bun.

Românii preferă hoții pe care îi cunosc pentru că nu au încredere că niște oameni noi care vin la putere nu vor fura deloc.

Am ajuns să credem că a fura face parte din cotidian. Că șpaga e parte din viață și din procesul de-a merge la medic.

Mai mult decât atât, românii au ajuns să-i vadă cu ochi buni pe hoții care dau și altora, scuzându-le prin acest gest infracțiunea inițială.

Ah, vreți exemple?

Uitați-vă la Becali, un analfabet condamnat pentru care oamenii strigau să fie eliberat după ce a fost găsit vinovat, pentru că a dat nu știu câte mii de euro săracilor, a ajutat sinistrații și e credincios, ca și cum aceste lucruri îl absolvă de vină.

Uitați-vă la Dragnea, unul dintre cei mai mari infractori politici ai zilelor noastre, cum se bucură de susținerea maselor pentru că se declară ”fanatic religios” și pentru că se plimbă cu barca la inundații, deci mimează interesul față de cetățeni. Și lumea o să-l voteze în 11 decembrie ca să fie singurul prim-ministru condamnat penal din Europa. Mândri că suntem români, nu, pesediștilor?

Uitați-vă la ”Prea Sfințitul” (ptiu, că mi se face gura pungă de scârbă) Teodosie, care-i acum în vizorul DNA pentru luare de mită și alte mârlănii, cum e apărat de credincioși pentru că ei ”l-au cunoscut ca un om care predă bine, e milostiv cu cei din jur și se roagă des”.

Evident, toți vrem o viață mai bună, o țară ca afară, salarii europene și autostrăzi, dar continuăm să găsim scuze pentru hoți și corupți.

Ah, da, i-am dat șpagă la doctor, dar m-a ajutat” – nu, într-o țară normală doctorul nu trebuie să ia șpagă ca să te ajute. Într-o țară normală, tu nu dai șpagă la doctor pentru ca el să-ți salveze viața. Doctorul e obligat să-ți salveze viața. Și ghici ce, primul pas spre o țară normală e să lași plicul acasă și să votezi guverne care să facă ceva pentru sistemul medical.

Ah, și ce dacă Becali a furat? Măcar ajută oamenii!” – nu, nu-i ok că Becali a furat, oricâți oameni a ajutat el. Gândește-te că Becali, în procesul de a fura, a păgubit pe alții și cu siguranță n-a dat înapoi cât a furat.

Ah, da, Dragnea mai fură un vot-două, dar cu ce ne afectează pe noi dacă PSD taie taxele?” – nu, PSD taie taxele nu pentru că Dragnea știe să conducă țara, ci pentru că îți vrea votul! Taxele alea le vom plăti tot noi, angajații și angajatorii din România care și-așa nu ne vedem capul de dări.

Ah, că părintele cere 600 lei în loc de 300 la înmormântare, nu-i nimic, că merită!” – nu, popa nu trebuie să-ți ceară mai mult decât poți și vrei tu să dai, pentru că altfel e abuz și hoție.

Faptul că scuzăm hoții pentru că ei, chipurile, fac chestii bune pentru oameni după ce fură e mentalitatea care nu ne scoate din Evul Mediu.

Să-i admiri pe alde Becali, Dragnea sau Teodosie după ce-s dovediți că fură și iau mită e dovadă că nu-ți pasă deloc de îndepărtarea corupției.

La fel e și atunci când dai plicul la medic, când îți pui verișoara pe nemeritate în funcție la instituția pe care o conduci sau când faci alte mârlănii care încurajează corupția. Făcând lucrurile astea devii parte din problema de care te plângi altora.

Ori eu, personal, m-am săturat să aud oameni plângându-se de viața lor în România în timp ce votează la fel de zeci de ani, pregătesc tot timpul plicul când merg în spitale și nu-i comentează la nesimțitul de popă care cere mai mulți bani decât i se cuvin.

De aia ne uităm suspicios la Cioloș și la miniștrii lui care, în sfârșit, aduc niște transparență și onestitate în România. Că nu ne vine să credem că ăștia nu ne fură deloc.

Ba, mai mult decât atât, suntem atât de obișnuiți cu hoții că ni se pare că ăștia care nu par a fura fură de fapt mai mult decât ceilalți. Adică, ”, ăștia sigur fură cumva, doar că noi nu știm cum, deci sigur fură mai mult! Adu-i înapoi pe hoții nostri, care știm că fură, dar măcar știm că mai dau și la alții!

E timpul să renunțăm la toleranța față de hoție și mită dacă vrem să ne fie mai bine în țara asta. E timpul să nu mai scuzăm hoții dovediți pentru că noi avem impresia că au calități care contează mai mult decât ”defectul” ăsta.

E timpul să nu mai dăm plicuri, să ne plătim amenzile atunci când greșim și să votăm pentru o clasă politică nouă.

Dacă nu, nu mai avem niciun drept de-a ne plânge că România e coruptă, că salariul nostru e de rahat sau business-ul pe care încercăm să-l creștem nu e susținut de stat.

sursa pozei

Lasă un răspuns

Damian Gicoveanu

Social Media

Angajează-mă

Close Menu